Ouderinfo-avond
Door Heleen Langenbach
21 April 2016 15:09     Aantal keer bekeken:3384
Afgelopen dinsdagavond heeft het team van CBS de Rank het nieuwe onder-wijsconcept gepresenteerd aan de ouders/verzorgers.

We noemen ons concept het RANK-model (Razend Ander Nieuw Konsept). Het gaat uit van de kracht van instructie. Goede en gedifferentieerde instructie geven, is iets wat de leerkrachten bij ons op school erg goed kunnen. En waar je goed in bent, moet je vooral vasthouden en mogelijk uitbouwen.

De groepen, de units die we nu hanteren, worden straks lokalen waar verschillende instructies kunnen worden ‘opgehaald’. De kinderen van (bijna) álle groepen visiteren het lokaal en ontvangen daar een passende instructie.

Een voorbeeld: groep 4 (en ook alleen de kinderen van deze groep, dus geen gecombineerde setting meer) krijgt instructie spelling van juf A in het spellingslokaal. De kinderen verwerken na dit moment in dat lokaal de stof. Juf A heeft hierdoor aldoor de ‘ogen’ op de kinderen van groep 4. Terwijl de kinderen van groep 4 de verwerking doen, is juf A bezig om bijvoorbeeld groep 7 een instructie te geven. Juf A ontvangt dus verschillende groepen bij haar in het lokaal om instructie spelling te geven.

In bovenstaande alinea schets ik een voorbeeld rond het vak spelling. Alle andere vakken worden op eenzelfde manier bij de kinderen gelegd.

De leerkrachten hebben vakken gekozen die zij erg leuk vinden om te geven. Meestal ben je in deze vakken ook nét even wat beter! De leerkrachten geven binnen dat vak schoolbreed, dus aan álle groepen, vakspecifieke instructies. De kinderen krijgen in dit model les van alle leerkrachten. De leerkrachten geven op hun beurt les aan ál onze kinderen.

Op de woensdag kunnen we de mogelijkheid creëren om aan de kind specifieke hulpvragen extra aandacht te geven o.l.v. 1 leerkracht. Die hulpvragen kunnen op velerlei gebied worden gesteld: op een vraag voor bijvoorbeeld meer structuur, extra inoefentijd, stof ter verdieping/ter verrijking, hulpvragen op sociaal-emotioneel vlak, etc.

De avond werd goed bezocht en de inhoud werd zeer enthousiast ontvangen. Wat zijn we blij met deze reacties en met dit nieuwe model. We hebben nu al zin in volgend jaar.

Heb je vragen? Kom gerust eens langs. We vertellen je graag over het RANK-model. 
REACTIES (0)
Laat een reactie achter
* Naam
* Email (wordt niet weergegeven)
*
Vul hieronder de naam in van de hoofdstad van Nederland (Amsterdam) om te bewijzen dat je geen spam robot bent.
*
* - Verplichte velden